СТАРТИРА XXV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др., ще се проведе от 10 до 12 май 2023 г. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на

проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година, ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век, като представя чрез многобройни инициативи най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература и към днешна дата може да се радва на своеобразна „книжна пролет“ в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа. Вече 25 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване /в категориите: за цялостен принос, автор, издателство и илюстратор /вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

Заслуга на Фестивала е, че в 25-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и уникално пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

Анализирайки, от дистанцията на времето, неговите идеи, визия, цели, задачи и творческата им реализация, постигнатите резултати и перспективите за развитие на фестивала смело можем да кажем, че той е необходим и важен форум за всички участници в процеса на създаване, разпространение и популяризиране на детската книга, и разбира се, за децата и има специално място в културния живот на България. В двадесет и петте издания на фестивала са проведени над 280 срещи с български автори, между които едни от най-ярките и знакови имена в литературата ни за деца, както и по-младите автори, които пишат историята на съвременната детска литература в България и част от тях са открития на фестивала.

В Сливен са представени за пръв път пред българска публика и намериха своите издатели в България и творци от българските общности в чужбина като Златко Енев

Германия/, Анета Дучева – Ферманн /Германия/, Весела Фламбурари /Гърция/. На фестивала са гостували и автори от българските общности от Сърбия, Молдова, Украйна, Великобритания и др., които получават възможността да представят творчеството си пред българските деца.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите” полета в изследванията за съвременната детска литература в България.

Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени литературни критици, университетски преподаватели, автори, издатели, илюстратори, педагози, преводачи, библиотечни специалисти и др. от страната и чужбина, посветени на най-значимите проблеми и предизвикателства в сектора. Тематичният фокус на провежданите ежегодни дискусии улавят в движение и анализират новите тенденции и най-важното – предвиждат алтернативни модели и форми за промяна на авторовите търсения и издателските политики. Научните форуми, провеждани в рамките на Националния фестивал на детската книга, имат не само национално, но и международно значение: темите са актуални и широки и докосват проблемите на всички детски литератури в света; с доклади участват не само български автори, но и гости от чужбина, които най-често говорят от гледна точка на детската литература в страната, от която идват и я свързват със световните течения; двуезичните сборници/на бъл г. и английски език/ с доклади, които се издават на всеки фестивал, се разпространяват в България и чужбина.

За 25 години общият брой на поместените в сборниците доклади и научни съобщения е над 360, като те отразяват научните търсения и анализи на повече от 60 автори от други страни и на над 80 български изследователи, университетски преподаватели, автори, издатели, библиотечни специалисти, педагози и др. В тези издания е събран един значителен корпус от текстове, които изпреварващо разширяват изследователските територии в областта на детската литература.

През годините броят на гостите на фестивала от чужбина непрекъснато се увеличава. Интересно е да се посочи, че първият гост от чужбина е Ани Бедер от Конгресния център за книга в гр. Монреал /Канада/, която взема участие в научния форум в рамките на програмата на III Национален фестивал на детската книга, 9-10 май 2001 г. В следващите издания на фестивала в него са се включвали участници в научните форуми, партньори и гости от над 20 държави:

Сърбия, Унгария, Италия, Германия, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Русия, Турция, Албания, Чехия, Франция, Испания, Молдова, Украйна, Македония, Йордания, Китай и от др. страни като тези контакти непрекъснато се разширяват.

По традиция, 25-то издание на Националния фестивал на детската книга ще бъде открит с концерт на 10 май от 10.00 часа, в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов и на книгата „Все тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш /проект на ИК „Хермес“ и НФДК-Сливен/; представяне на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и „автор“ за периода 2005-2022 г.; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2023 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в IV Meждународeн студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” и XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на 25-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци.“ Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е в докладите на участниците да се даде една своеобразна оценка, от дистанцията на времето, на феномена Национален фестивал на детската книга, на неговите визия, цели, задачи и творческата им реализация, на неговите постижения.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

тел./ факс: +359 44 622 441

E-mail: rpetrova@iradeum.comreglibsliven@iradeum.com

Web site: http://childbookfest.iradeum.com

10 май /сряда/
10:00 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Откриване на XXV Национален фестивал на детската книга.
11:00 часа,
Драматичен театър „Ст.Киров”
Фоайе – I етаж
Откриване на изложба „Театрални кукли на
любими литературни герои” с творби на участниците в XII Националeн
конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2023
11:00 – 12:00 часа,
РБ “Сава Доброплодни“
„Граматика на фантазията” – майсторски
клас по творческо писане с модератор
Весела Фламбурари.
11:00
– 12:00 часа,
Oткрита сцена
бул. „Цар Освободител” № 1
„Здравей, наш фестивал!“- концерт.
Водещ: Христо Хр. Симеонов
11:30 часа,
ХГ“Димитър Добрович”
бул. „Цар Освободител” № 13
Откриване на изложба – илюстрации на
Невена Ангелова – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2022 г.
11:30 – 12:30 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Премиера на книгата „Чудният нов свят” на
Марин Трошанов.> /ИК “Мармот“/
11:30 – 12:30 часа,
ПТЦ „Сините камъни“ – зала „Божур“
Бул. “Цар Симеон“ 1 Б
Премиера на книгата „Приказки за
чуруликане” на Нели Маргаритова.
/ИК “Софтпрес“/
11:30 -13:00 часа,
По училища
Литературен маратон с писатели и
издателства – гости на Фестивала.
/по отделна програма/
12:00 – 13:00 часа,
Oткрита сцена
бул. „Цар Освободител” № 1
„Кой e по-хитър” – спектакъл по мотиви от български
народни приказки на ДКТ – гр. Русе.
12:30 – 13:30 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Премиера на книгата „Ния и таласъмското
съкровище“ на Весела Фламбурари.
/ИК “Българска илюстрация“/
12:30 – 13:30 часа,
ПТЦ „Сините камъни“-зала „Божур“
Бул.“Цар Симеон“ 1 Б
Представяне на книгата „Шарени сапунени
балони“ на Иванка Могилска.
/ИК “Жанет 45“/
13:00 часа,
Изложбена зала „Май”
бул. „Цар Освободител” №1
Откриване на изложба – илюстрации от
Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Константин
Константинов”, посветен на 20 г.от учредяване на националната награда за принос в
детското книгоиздаване на името на писателя и награждаване на отличените
участници.
13:30 – 14:30 часа,
Драматичен театър „Ст.Киров”
Камерна зала
Представяне на книгата „Дракончето Ринти
и орденът на кралете“ на Доника Ризова. /ИК “МАРМОТ“/
13:30 – 17:00 часа,
РБ “Сава Доброплодни“
Кръгла маса с
международно участие на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската
книга – уникално креативно пространство за деца и творци“.
14:30 – 15:30 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Премиера на книгата „Чочо мозъка и
вълшебният айфон“ на Асен Сираков.
/ИК „Атея“/
16:30 – 17:30 часа,
бул. „Цар Освободител” №1
Открита сцена
„Оттук оттам“ – спектакъл на театър „Трио“ – Бургас.
17:30 – 19:00 часа,
бул. „Цар Освободител” №1
Открита сцена
„И мечтите си чудесни – да превърнем в
песни!” – концерт.
Водещ: Христо Хр. Симеонов
11 май /четвъртък/
9:00 – 10:00 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Представяне на книгата
„Юху-буху-измислячус“ на Петя Кокудева.
/ИК „Жанет – 45“/
9:00 – 10:00 часа,
ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“
Бул. “Цар Симеон“ 1 Б
Премиера на книгата „Дивите животни от
града  часа, 2.“ на Елена Павлова.
/Издателство „Българска илюстрация“/
9:00 – 10:00 часа,
РБ „Сава Доброплодни“
„Граматика на фантазията” – майсторски
клас по творческо писане с модератор
Марин Трошанов.
9:00 – 11:00 часа,
По училища
Литературен маратон с писатели и
издателства – гости на Фестивала.
/по отделна
програма/
9:30 – 11:00 часа,
РБ „Сава Доброплодни”
„Изкуството на
детската илюстрация – към новите му изразни възможности. Иновации и
тенденции”. Майсторски клас с модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, Н.
Ангелова, М. Бочева
9:30 – 12:00 часа,
ДГ “Божур“ – филиал;
XII> ОУ “Елисавета
Багряна“
Представяне на книгите „Истории с
крачета“, „Меченцето Оги разглежда света“, „Небивалици с буквите от А до
Я“ на Цвета Брестничка.
Със специалното участие на Лидия Сгурова
и Роза Тодорова /ИК “ФЮТ“/
10:00 – 11:00 часа,
ДT „Ст.Киров”, Камерна зала
Премиера на книгата „Все тази Киткат“ на
унгарския писател Карой Мехеш. Проект на ИК „Хермес“ и НФДК – Сливен
10:00 – 11:00 часа,
ДПП „Сините камъни“-зала „Божур“
Бул. „Цар Симеон“ 1 Б
Премиера на книгата „Приключенията на
Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” на Иван Раденков. /ИК “Ентусиаст“/
11:00 – 12:00 часа,
Драматичен театър „Ст.Киров”
Камерна зала
Премиера на сборника „Искааам. Истории на
пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда
„Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и „автор“ за
периода 2005-2022 г.
11:30 – 12:30 часа,
Открита сцена
бул. „Цар Освободител” №1
„Момче и вятър“ – спектакъл по
мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр.Бургас.
12:00 – 13:00 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Премиера на романа „В мен” на Милен
Хальов.> /ИК „Потайниче“/
12:00 – 14:00 часа,
По училища
Литературен маратон с писатели и
издателства – гости на Фестивала.
13:00 – 14:00  часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Представяне на книгата „Приказно
пътешествие“ на Иво Сиромахов.
/ИК „Сиела“/
16:00 часа,
бул. „Цар Освободител”

Карнавално
шествие.

Водещ: Ангел
Попов

17:30 часа, –
Драматичен театър „Ст.Киров”
Голяма зала
Официална церемония за връчване на
Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското
книгоиздаване за 2023 г.
Тържествен
концерт.
12 май /петък/
9:00 – 10:00 часа,
РБ „Сава Доброплодни”
Зала за мероприятия
Пресконференция с носителите на
Националната награда „Константин Константинов” за 2023 г.
9:00 – 10:00 часа,
Драматичен театър
„Ст.Киров”, Фоайе
Представяне на книгата „Динозаврия” на
Валери Манолов. /ИК „ПАН“/
10:30 – 12:00 часа,
Драматичен театър „Ст. Киров”
Фоайе
Официална церемония по награждаването на
отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: „От
другата страна на вълшебното огледало“ и в XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими
литературни герои – Сливен, 2023.
Концерт.
11:00 – 12:00 часа,
бул. „Цар Освободител” №1
Открита сцена
„Котаракът в/с
чизми“ – спектакъл на  Куклено-театрална къща „Пипелота“ – гр. Ямбол
12:00 – 13:00 часа,
Открита сцена
бул. „Цар Освободител” №1
Концерт.
Закриване на
фестивала.

 

Вашият коментар

*