180 години от рождението на Васил Левски

Сливен ще чества 180 години от рождението на Васил Левски на 18 юли, съобщават от Община Сливен.

По инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски“ 2017 г. е обявена за година на Васил Левски и от началото на годината в нашия град редица събития изразиха почитта на сливенци към безспорно най-ярката личност на България. Това посочи заместник-кметът по хуманитарните въпроси Пепа Чиликова на редовната пресконференция на общинското ръководство.

Тя отправи покана към нашите съграждани на 18 юли, от 20.30 ч. на пл. „Васил Левски”, до паметника на Левски, да отдадем заедно почит към Апостола на свободата. „Младите ни и талантливи актьори Ивайло Гандев, Вяра Начева и Димитър Марков откликнаха на нашата покана и по сценарий на Ивайло Гандев, ще представят поетичен рецитал, посветен на Васил Левски”, съобщи зам.-кметът Чиликова. За честването на паметника ще бъдат поставени караули с факли.

На 18 юли 2017 година България ще отбележи 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски. Той е безспорната личност, която обединява всички българи и изгражда образа на страната ни по съвременните стандарти с богатството на своите идеи и родолюбие. Славният път на Апостола минава и през Сливен – град на хайдути и бунтовници, център на родолюбие и патриотизъм. На този ден се прекланяме пред Васил Левски – знаменосеца на Панайот-Хитовата чета, който написа на сливенския войвода съдбовните думи: „Ако е за Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме”.


 

Посетете още: